Bill en Melinda gaan scheiden, Bill en Xi vooralsnog niet...helaas...

vr, 07/05/2021 - 15:06
0 comments

Nu het sprookjeshuwelijk tussen Bill en Melinda voorbij is, is het tijd om Bill's andere liefdesrelatie onder ogenschouw te nemen, deze namelijk met de leider van de Chinese Communistische Partij, Xi Jinping. Die relatie staat nog niet op springen, het lijkt er zelfs op dat de wittebroodsweken nog niet eens voorbij zijn.

De Bill and Melinda Gates Foundation is natuurlijk al vrij lang een partner van de Chinezen. In 2007 reeds werd er een Chinese afdeling van de Foundation geopend. De BMGF heeft zich al die tijd heel lovend uitgelaten over de Chinezen. Vooral inzake de reductie van ongelijkheden op vlak van volksgezondheid en de strijd tegen armoede heeft China grote successen geboekt en is het een voorbeeld voor de derde wereld, aldus Bill, al kan daar ten zeerste aan getwijfeld worden.

Hoe dan ook is het geen wonder dat de Chinese leiders Bill graag zien komen. In 2012 werd de samenwerking tussen China en de BMGF op vlak van gezondheid, landbouw en technologie verder verdiept na gesprekken tussen Gates en Xi. Tijdens die gelegenheid liet Xi verstaan dat de waardering wederzijds is en sprak hij zich lovend uit voor de inspanningen van de BMGF voor het verbeteren van de gezondheid en de levensomstandigheden van mensen, al kan ook daar ten zeerste aan getwijfeld worden.

Enfin laten we geluk van de twee geliefden niet te veel op de proef stellen.

X
Bill en Xi in 2015

Een jaar later was het weer prijs voor onze tortelduifjes. Na een nieuwe ontmoeting werd de relatie nog inniger. Xi was immers zeer onder de indruk van het werk dat de Foundation had geleverd in de strijd tegen HIV/AIDS (een nooit bewezen hypothese overigens) en tegen tuberculose. De ambities die werden uitgesproken waren ronduit spectaculair. De Chinezen en Bill zouden zo maar eventjes armoede gaan elimineren in de wereld; en daarbij nog eens de gezondheid van iedereen verbeteren (met vaccins uiteraard, een twintig tot één rendement voor zijn makkers binnen Big Pharma is te mooi om te laten liggen nietwaar?).

Tijdens een derde ontmoeting in 2015 waren de wederzijdse lofbetuigingen opnieuw niet van de lucht. Gates prees China zelfs als een rolmodel met betrekking tot de strijd tegen armoede.

w
De kapitalist en de communist. Of allebei staatskapitalisten?

Of de twee werkelijk enkel geïnteresseerd zijn in het verbeteren van het lot van hun soortgenoten is nog maar de vraag. Bij Xi's bezoek aan de V.S. in september 2015 was er ook een ontmoeting met Bill Gates, maar dit keer als vertegenwoordiger van Microsoft. Ook met andere Amerikaanse miljardairs, zoals Zuckerberg en Jeff Bezos had de grote communistische leider gesprekken. Maar blijkbaar zat er tijdens het bezoek toch wat ruis op de relatie.

Veel ruis was het dan ook weer niet. De lofbetuigingen van Gates aan het adres Xi bleven de jaren nadien immers komen, met plezier opgetekend door de Chinese staatsmedia. Hier een mooi voorbeeld:

Well, he’s generous to spend that much time with me. President Xi is being great of thinking about things that are important to me, like what can China do for Africa, what’s realistic? How does China develop the role in the world, creating the right level of expectations, and being clear about that is a cooperative rise, or a peaceful rise – I think the right phrase to use. The area of science, where China is now leading a lot of ways and willing to invest, that’s been something I discussed with President Xi. And it’s a reality now. Our foundation is putting together a modern medicine drug development center in Beijing, which is totally state of the art. We’re going to do some fantastic new drugs. And China already has lots of interesting drugs, particularly for things like malaria. But here we are going to discover new state of the art drugs.

And I am impressed of how hard President Xi works. Now he is involved in the committee that are looking at this problem and that problem. He’s quite amazing that he’s able to contribute in a number of ways.

Blijkbaar vond de vrouw van Xi de houding van de filantropische kapitalist zo genereus dat ook zij niet karig was met haar complementen voor Bill. Daarbij is het niet onbelangrijk te noteren dat Peng Liyuan, naast vrouw van de Chinese leider, ook nog eens goodwill ambassadeur is bij de WHO voor tuberculose en HIV/AIDS, wat toch enige betekenis heeft aangezien de BMGF een belangrijke financier van de WHO is.

Ter zijde: de lockdowns, die er gekomen zijn na de paniekzaaiende voorspellingen van Imperial College van Neil Ferguson, hebben het aantal tuberculose-gevallen in de wereld sterk doen toenemen. De NYT berichtte dat door de lockdowns ook de strijd tegen malaria en HIV onder druk zou komen te staan. Het is dan toch wel redelijk ergerlijk dat Imperial College zichzelf als China's voornaamste partner op vlak van onderzoek bestempeld, en dat het onderzoek van Ferguson werd gefinancierd door de....Bill and Melinda Gates Foundation (BMGF, samen met oa. Darpa, geeft ook geld aan het Imperial Network for Vaccine Research).

Bill Gates zelf was in feite een van de grootste pleitbezorger van lockdowns - een idee dat voor de allereerste keer werd toegepast in Wuhan, China (ingesteld door Xi persoonlijk) en dat nadien door Gates en Xi over de hele wereld werd gepromoot, te beginnen in Italië, waar zelfs Chinese adviseurs aanwezig waren om de Italiaanse regering te helpen met het instellen van een lockdown.

Met de lockdowns hebben China en de BMGF hun werk inzake HIV/AIDS, malaria, en tuberculose zelf dus voor wellicht jaren terug gezet.

Desondanks blijft Bill volhouden dat China de zaken rond corona heel goed had aangepakt, zeker in het begin.

Bill en Xi schreven elkaar in februari 2020 zelfs brieven waarbij ze mekaar stroop rond de mond smeren voor de aanpak van de coronacrisis. Hier is de link met de volledige tekst van Xi's antwoord aan Dr. Bill. Ter informatie: de dankbrief van Xi was het gevolg van een donatie van de BMGF ten belope van 100 miljoen dollar aan China. Waarom China dat geld nodig heeft terwijl het zelf gebruik maak van slavenarbeid daar heeft iedereen het raden naar.

In augustus van 2020 ging de grote democraat Gates zelfs zover om te stellen dat de corona-aanpak in de V.S. werd gehinderd door te veel "vrijheid" en dat de V.S. beter een voorbeeld zou nemen aan het autoritaire China.

Michael P. Senger geeft commentaar:

It’s hard to see what Gates gets out of his relationship with Xi other than a messianic feeling of grandiosity and self-importance. Gates is always the one giving away money. Does he really believe Xi is interested in public health? Morally, does it even matter?

Ik zie het ook niet. Wat ik wel zie is dat de relatie tussen Bill Gates en Xi de wereld bijzonder veel schade heeft aangericht. De invoering van wereldwijde lockdowns - waarin Gates en Jinping dus een essentiële rol hebben gespeeld; het staat vrijwel vast dat zonder hen die lockdowns er nooit gekomen waren - hebben niet alleen de Westerse economieën ten gronde gericht (terwijl de Chinese economie groeit), maar hebben ook geleid en gaan nog leiden tot heel veel niet-covid doden met name in de ontwikkelingslanden, een toename van hongersnood en armoede (terwijl ze beiden altijd beweerd hebben om van de strijd tegen armoede een hoofdpunt te willen maken) en heeft de strijd tegen ziekten zoals malaria en tuberculose een harde slag toegebracht.

Intussen floreren de vaccinproducenten - waar de BMGF veel geld heeft ingestoken, en er dus ook veel gaat uithalen (20 tegen 1?) - als nooit tevoren en aan hun geluk komt voorlopig nog geen einde.

Het geluk van de gewone mensen daarentegen....